Hogyan válaszunk szén-monoxid érzékelőt?

Miért szükséges a szén-monoxid érzékelő?

A fa, szén, gáz és olaj nem megfelelő égése során keletkező égéstermékek egyike a szén-monoxid nevű gáz, mely a szén-monoxid érzékelő alapját is adja. A füsttel ellentétben ez a vegyület színtelen, szagtalan és erősen mérgező, akár halálos is lehet. A szénmonoxid leszorítja az oxigént a hemoglobinról, így lényegében oxigénhiány, „észrevétlen fulladás” alakul ki. Az enyhébb mérgezés tünetei a fejfájás, szédülés, fáradtság, hányinger, tudatzavar. A mérgezés második szakaszában izomgörcsök, hányás, bénulás jelentkezhet, majd eszméletvesztés. Akár látászavar, emlékezetkiesés és hallucinációk is felléphetnek. Az utolsó fázisban izomellazulás, légzésbénulás, fulladás következik be. A levegő szén-monoxid koncentrációjától függően ez akár órák, akár percek alatt megtörténhet.

Szén-monoxid érzékelő: hogyan kerül ez a gáz a lakásba?

A szén-monoxid a kazánból, kandallóból, gázkonvektorból, szieszta kályhából, kéményből, vagy bármilyen más főző- és fűtőberendezésből, benzines kisgépből vagy gépjármű motorjából szivároghat. Mivel színtelen és szagtalan gáz, ezért csak szén-monoxid érzékelő berendezéssel tudjuk érzékelni. A nem megfelelően karbantartott fűtési rendszer potenciális veszély.

Milyen szén-monoxid érzékelő vegyünk?

A fogyasztóvédelmi vizsgálatok szerint 10-ből 9 készülék nem működik megfelelően. Nem jelzik időben a mérgező gáz jelenlétét. Az, hogy a termék forgalomban van, és az ára magasabb, semmire se garancia. Tájékozódjuk szakértőktől, hogy melyik készüléket válaszuk. Több internetes tesztről derült ki, hogy az általuk preferált terméket néhány hónappal később bevonták.

A szén-monoxid érzékelők a gyártástól számított, meghatározott ideig működnek megbízhatóan. Nem a beüzemelés időpontjától számoljuk a szavatosságukat. Ha azt tapasztaljuk, hogy a dátum a lejárathoz közeleg, vagy már le is járt, vigyük vissza a készüléket.

Hova kell a szén-monoxid érzékelőt felszerelni?

A szén-monoxid könnyebb a levegőnél, ami azt jelenti, hogy felfelé szál. Ugyanakkor nem rétegeződik, hanem keveredik a levegővel. Alapvetően a szén-monoxid érzékelő telepítése semmilyen műszaki képzettséget nem igényel. Ideális esetben minden olyan helyiségbe helyezzünk el vészjelzőt, ahol tüzelőberendezés található. Valamint a hálószobákba és azokba a helyiségekbe is, ahol sok időt töltünk. A szén-monoxid érzékelőt olyan módon rögzítse, hogy ne legyen könnyen eltávolítható, ne dőljön fel. Használjuk a mellékelt szerelő keretet, és mindig kövessük a leírásban lévő utasításokat! Ha a készüléket a falra rögzítjük, akkor az legyen magasabban az ablak és az ajtó felső élénél, de legalább 15 cm-rel a mennyezet alatt. Ha a mennyezetre tesszük fel, akkor az legyen legalább 30 cm-re minden egyes faltól. Legyen egy szén-monoxid érzékelő potenciális szén-monoxid forrásunk közvetlen közelében. Azokat a készülékeket, amelyeket elővigyázatosságból a többi helyiségbe is felteszünk, kerüljenek légzési magasságba. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság Szénmonoxid Munkabizottságának egyhangú szakvéleménye alapján fürdőszobákban a szén-monoxid vészjelzőt az ajtónyílás felső éle alatti magasságban kell elhelyezni.

Ne helyezzük a szén-monoxid érzékelőt az épületen kívülre. Olyan helyre, ahol takarásban van pl. szekrény mögé, alá. Mosogató vagy tűzhely fölé. Ügyeljünk arra, hogy olyan helyre se kerüljön, ahol a por vagy egyéb szennyeződés összegyűlhet és elszennyezheti az érzékelőt, megakadályozva annak működését. A telepítéskor gondoskodjunk arról, hogy a szén-monoxid érzékelő stabil legyen, ne tudjon feldőlni, vagy megsérülni.

Hogyan tartsuk karban a szén-monoxid érzékelő készüléket?

Ezek a készülékek áramszünet esetén is működnek, hiszen akkumulátort szereltek beléjük. Sajnos a szabvány nem elég ahhoz, hogy biztosak lehessünk abba, hogy a készülék megbízható. Keressük azokat, amelyek az úgynevezett elektrokémia cellás technológiával működnek. A gyártó rendelkezzen megbízható névvel, területi múlttal, készülékei pedig akkreditált tanúsítvánnyal. A fűtésszezon alatt hetente ellenőrizzük a készüléket. Teszteljük a rajta lévő gombbal, és a leírásukban szereplő módon kalibráljuk őket. A gyártónak kötelessége tájékoztatni a vásárlókat arról, hogy ezek az eszközök nem helyettesítik a gázkészülékek és kémények szakszerű üzemeltetését és karbantartását, hanem csak kiegészítik a biztonságos működést. A teljes körű tájékoztatás arról árulkodik, hogy a gyártó, forgalmazó megbízható. Természetesen ez még nem garancia, de leszűkíti a lehetőségeket.

A szabályozások változásával előfordulhat, hogy a szén-monoxid érzékelőket időről időre felül kell majd vizsgáltatni. Ezt ne spóroljuk meg, még akkor se, ha alapvetően nem kötelező.

Mit tegyünk, ha megszólal a szén-monoxid érzékelő?

Akár okkal, akár oktalanul riaszt a készülék, sose hagyjuk figyelmen kívül. Azonnal nyissunk ablakot, és menjünk ki a tiszta levegőre. Kapcsoljuk le a fűtő készüléket és ne is kapcsoljuk vissza, amíg azt szakemberrel át nem vizsgáltatta. Ha a mérgezés tüneteit érzékeljük magunkon vagy másokon, akkor kérjünk orvosi segítséget.

 

Köszönjük a megosztásodShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin