Ősi magyar kutya fajták

magyar kutya fajták drótszőrű vizsla

Magyar kutya fajták eredete

A magyar kutya fajták kilenc képviselőjét talán mindenki fel tudja sorolni, az eredetükkel kapcsolatban azonban már sokkal több a bizonytalanság. Először is ennek oka, hogy a magyar fajtákkal csak a tizenkilencedik században kezdtek törzskönyvezési szempontból foglalkozni. Korábbról is fennmaradtak természetesen kutya leírások, de ez olyan fajtáknál, melyet főleg pásztorkodásnál vagy földek őrzésénél használtak nem sok támpont. Mivel ezeknek a munkakutyáknak a legfőbb erénye a viselkedésük, intelligenciájuk, a küllemre nem sokat adtak a gazdáik. Csereberélték így úgy amúgy, meglévő fajtasztenderdek nélkül fejlődtek a fajok.

A közvélekedés mégis úgy tartja, hogy a magyar kutya fajták veleje már a honfoglaláskori időkben is kísérte a magyarokat. Ismert kivétel ez alól a pumi, mely később, terrier vérrel keresztezve fejlődött ki, avagy az az egyelőre bizonyítatlan elgondolás, hogy a komondor a kunokkal érkezett volna. Vizsgáljuk meg tehát ezeket a kutyákat!

A magyar kutya fajták népszerűsége

Ugyan a magyar kutya fajták nagykövete kétségkívül a puli – Mark Zuckerbergnek is van és az Egyesült Államokban egyre szélesebb körben ismert fajta – itthon mégiscsak a sima szőrű vizsla az, ami a kilenc fajta közül a leginkább elterjedt. Több fajta is félig meddig elfeledve, avagy fals feltételezések alapján kevésbé népszerű. Egyes fajok azonban jellemüknél fogva nehezen tarthatók, az erdélyi kopó például megkíván olyan keménykező gazdát és nagy mértékű mozgást, amely eléggé behatárolja a potenciális gazdák körét.

Sajnos a népszerűség hiánya tény, bár egyre növekszik, és javuló tendenciát mutat. Ez is a viharos múlt évszázadra vezethető valahol vissza. Mikor a századforduló után egyre másra jutottak el a fajtakutatások oda, hogy be is jegyeztessék a magyar kutya fajtákat, kitört a második világháború. Ebben sajnos szinte a kihalás szélére sodródott nem egy hazai fajta, kimondottan az őrző védők, mint a komondor, vagy a kuvasz. Nem véletlen, hiszen a tanyákra betörni kívánó akár szovjet, akár német katonáknak először a mindhalálig védelmező kutyán kellett keresztüljutniuk, így nem egyszer adódott rá példa, hogy agyon lőtték az állatot.

Ezek után természetesen sok esetben szinte a semmiből kaparták újra össze fajtamentők a magyar kutya fajták megritkult állományát. Szerencsére sikerült megmenteni őket, de ez évtizedek áldozatos munkáját követelte, míg magyar fajtát tartani ritka kuriózumnak számított, s más fajták szeretete nyert teret. Manapság a legnagyobb leküzdendő nehézség a munkakutyák jelleme, hiszen a legtöbbjük nem egy városi ölkutya, rendszeres testmozgást, agytornát és kemény felügyeletet igényelnek.

A magyar kutya fajták

 • Vizsla
  A vizsla rögtön kettőt lefed a magyar kutya fajták közül, mivel rövid szőrű és hosszú szőrű vizsla is akad. Utóbbi robosztusabb, szinte drótos, vastagabb bundájával a téli vadászatra sokkal alkalmasabb kecses, rövid szőrű társánál.
 • Komondor és Kuvasz
  Küllemükben ugyan adódik különbség, de a fehér szín távolról sem véletlen. A pulival ellentétben komondor csak fehér lehet. Mivel mindkét kutya őrző védő, a nyájat, területet, portát felügyelik, éjszaka nagy hasznot jelentett a jól látható fehér bunda, mely alapján elkülöníthető volt, melyik állat a támadó, kit lőni kell.
 • Puli, Pumi és Mudi
  A terelők közt is szép számmal akadnak magyar kutya fajták. Míg a puli zsinóros szőre halványan mindhárom fajtában fellelhető, addig a gének egészen más származást sejtetnek. A pumi végletekig leegyszerűsítve egy terrier vérrel átitatott puli, ennek megfelelően a magyar kutya fajták talán legenergikusabb kis ördöge. Ezzel szemben a mudi kevésbé bolondos, ellenben végtelenül intelligens és kifejezetten igényli az elme tornáját.

 • Magyar agár és Erdélyi kopó
  A vadászkutyák közül olyannyira népszerű vizslák mellett a magyar kutya fajták ezen képviselői egyelőre mérsékelten rúgnak labdába. Pedig mindkettő érdemes a figyelemre, mivel a magyar agár – ha sebességében el is marad a híres neves angol rokontól – fordulékonyságában, fáradhatatlanságában kifejezetten lekörözi. Ez egy valós vadászaton kifejezetten nagy előny, ugyanis a magyar agár bármilyen terepen képes megtartani a vadnyomot és a tempót is. Az erdélyi kopó hasonlóan kitartó és jó szimat, melynek köszönhetően igen önfejű is. Ő az a kutya, aki embert kíván gazdájának, és sosem lesz a család kis ölebe.

Magyar kutya fajták tartása

Szerencsére sok fajtamentő, kutyabaráti társaság létezik, kik egyes magyar kutya fajták népszerűsítésére adták a fejüket. Alkalmunk nyílik közös programokra, tudáscserére, és megtudhatunk többet a magyar fajtákról is. A pumi és a mudi például kifejezetten jók a kutyasportokban, agility versenyeken nem, hogy jó eséllyel indulnak, de kifejezetten élvezik is őket. Akinek van lehetősége terelésben edzeni ezeket a kutyákat – a pulival egyetemben – megtapasztalhatja az ösztönt bennük és szerencsére ilyen versenyek is akadnak ma már szép számmal. Ha a ház köré keresünk a magyar kutya fajták közül őrzőt, a kuvasz és a komondor lehetnek a legalkalmasabbak.

A kuvasz királyi megjelenése igen jó ajánlólevél, egyes források szerint a honfoglalás idején még bölényre is vadásztak vele. A komondor védekezése más. Nem tesz kárt a betolakodóban, helyette hangosan jelzi érkeztét és nemes egyszerűséggel a földre teperi és ráül. Amíg a gazda nem intézkedik a sorsáról, képes akár napokig „őrizni”.

Köszönjük a megosztásodShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin